Tudástár

Honlapunk olvasása közben, illetve más helyeken is találkozhatott olyan kifejezésekkel, melyek az Ön számára idegenül hatottak. Ez nem az Ön hibája, oka az, hogy mint minden területnek, úgy a napelemek piacának is vannak olyan kifejezései, amelyet az átlagember nem, vagy csak ritkán hallhat, jelentésével pedig részben, vagy egészben nincs tisztában. Menüpontunk célja, hogy az alapfogalmaktól a specifikus kifejezésekig minél több dologra magyarázatot adjunk Önnek.


Napelem

A napelem olyan szilárd, több, összekapcsolt darabból (cellából) álló eszköz, amely a ráeső foton részecskéket közvetlenül villamos energiává alakítja. Ezt a jelenséget bármilyen megfelelő fényforrásból képes végrehajtani, nem csak napfényből. 

 


Napkollektor

Sokszor használják a napelem szinonimájaként, a valóságban azonban két teljesen eltérő fogalomról beszélhetünk. A napkollektor olyan eszköz, mely közvetlenül állít elő fűtésre,
vagy vízmelegítésre használható hőenergiát. Elsősorban a tavaszi és őszi hónapokban alkalmas a meleg vízfogyasztás, vagy a fűtésszámla mérséklésére.

 


Inverter

Az inverter a napelem rendszer központja. Fő feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá (230 V) alakítsa át. Mindemellett képes megjeleníteni a termelt áram mennyiségét, átlag-és összesített értékeket és monitoring rendszerrel kiegészítve képes a számítógépen is megjeleníteni ezeket az adatokat.

 


Napelem rendszer

Napelem rendszer alatt a komplett, kész, áramtermelésre alkalmas és azokat kiegészítő eszközök összességét értjük. Ezek a következők: napelemek, rögzítő anyagok a tetőn, villámvédelem, inverter, solar kábel, kötöző anyagok.

 


Visszatápláló napelem rendszer

Lényege, hogy a napelem rendszer közvetlen összeköttetésben van a városi elektromos hálózattal, ezáltal visszatáplálásra képes. Az Ön rendszere által a hálózatba visszatáplált áramot vagy az áramszolgáltató megvásárolja Öntől, vagy saját áramszámlája mérséklésére (vagy teljes kiváltására) használhatja fel.


Sziget üzemű napelem rendszer

Ebben az esetben a kiépített napelem rendszer az elektromos hálózattól függetlenül, önállóan látja el a feladatát, akkumulátorok töltése által. Kiváló megoldás olyan helyeken, ahol nem lehetséges a városi hálózatra való csatlakozás.


Teljesítmény garancia

A legtöbb napelem gyártó (így a Linuo és Samsung is) az általa készített napelemekre ún. teljesítmény garanciát vállal. Ennek lényege, hogy adott évig a napelem teljesítménye garantáltan meg fogja haladni a vállalt teljesítményt, %-ban. Például a Samsung garantálja, hogy a napeleme a gyártásától számított 25. évben is a gyártáskori teljesítményének 25%-át lesz képes teljesíteni.


Éves energiaigény

Az egyik legfontosabb adat a napelem rendszer tervezése során, mely alapvetően meghatározza, hogy hány darab napelem, illetve mekkora teljesítményű inverter szükséges. Számítása rendkívül egyszerű: vagy a szolgáltatótól lekérdezzük az éves energiafogyasztásunkat, vagy a befizetett számlák alján található értékeket adjuk össze.


 

Reméljük az alábbi sorokkal hasznos információt tudtunk nyújtani az Ön számára.
Amennyiben bármilyen további kérdése van, kérjük tegye fel azt elérhetőségeinken!